Hoe kies je de juiste voetbalschoenen? 3 handige tips

Wil jij binnenkort starten met voetballen of zijn jouw voetbalschoenen toe aan vervanging? Dan kan de zoektocht naar een nieuw paar schoenen beginnen. Het kiezen van de juiste voetbalschoenen is essentieel voor het spel, maar kan ook best lastig zijn. Want welke voetbalschoenen heb je nou precies nodig? In dit artikel geven we je 3 handige tips die het kiezen van nieuwe voetbalschoenen makkelijker maken.

1. Bepaal op welke ondergrond je gaat voetballen

Wanneer je nieuwe voetbalschoenen gaat aanschaffen, is het belangrijk om te weten op welke ondergrond je gaat spelen. Voetbalschoenen worden in zeven verschillende categorieën onderverdeeld. Bekijk de categorieën hieronder en bepaal welke soort voetbalschoenen voor jou geschikt.

 

  • Firm Ground (FG): Ga je voetballen op een traditioneel voetbalveld en onder verschillende weersomstandigheden? Dan zijn Firm Ground voetbalschoenen geschikt. Deze voetbalschoenen zijn tevens te gebruiken voor kunstgras.
  • Artificial Ground (AG): Deze voetbalschoenen zijn door onder andere de extra grip en duurzaamheid geschikt voor kunstgrasvelden.
  • Hard Ground (HG): Wanneer je op straat gaat voetballen, is het noodzakelijk om voetbalschoenen met een speciale zool te dragen. Hard Ground voetbalschoenen zijn door de rubberen noppen geschikt voor harde ondergronden en dus ook voor het voetballen op straat.
  • Soft Ground (SG): De lange ijzeren noppen van Soft Ground maken de voetbalschoenen ideaal voor het voetballen op natte velden.
  • Multi Ground (MG): Deze voetbalschoenen zijn geschikt voor diverse harde ondergronden zoals kunstgras.
  • Turf (TF): Voetbalschoenen uit de Turf categorie zijn vergelijkbaar met Multi Ground voetbalschoenen. De schoenen zijn in vergelijking tot de andere meer geschikt voor harde ondergronden.
  • Indoor (IN): Ga jij voetballen in een zaal? Dan heb je voetbalschoenen met een speciale zool nodig van de ‘Indoor’ categorie. Deze voetbalschoenen hebben een speciale zool die voor extra veel grip zorgt en geen strepen achterlaat.

2. Houd rekening met jouw positie op het veld

Niet alleen de ondergrond, maar ook jouw positie op het veld is belangrijk voor het kiezen van nieuwe voetbalschoenen. Voor aanvallers wordt het aangeraden om te kiezen voor schoenen die zijn gemaakt van soepel materiaal, zoals synthetisch leer. De schoenen zijn bestand tegen vocht en extra licht. Verdedigers hebben schoenen nodig die extra beschermend zijn. Leren voetbalschoenen zijn hiervoor het meest geschikt. Ben je een middenvelder? Kies dan voor een schoen met extra grip en controle-elementen.

3. Vergelijk de verschillende stijlen

Wanneer je weet welke soort voetbalschoenen je nodig hebt, kun je beginnen met het vergelijken van de verschillende stijlen. Voetbalschoenen zijn er in vele verschillende soorten, maten én kleuren. Kies natuurlijk wel voor de voetbalschoen die bij jouw smaak past, zodat je er lang profijt van kunt hebben. Traditionele voetbalschoenen of schoenen met een hippe look: het aanbod is groot!

Succes met het kiezen van de juiste voetbalschoenen!