Maximaal vitaal

3 tips voor een goed plan voor mondverzorging

3 tips voor een goed plan voor mondverzorging

Geplaatst op

Een goede mondhygiëne houdt meer in dan alleen poetsen. Om je tanden en mond gezond te houden voor een leven lang gebruik, zijn er stappen die je moet volgen. Dit is wat je in overweging moet nemen.

Let op: laat je altijd goed informeren door je eigen tandarts. Heb je nog geen eigen tandarts en wil je dat wel graag? Maak dan een afspraak bij iSmile.

1. BEGRIJP JE EIGEN MONDGEZONDHEIDSBEHOEFTEN

Praat met je tandarts, een andere mondzorgspecialist of een mondhygiënist over eventuele speciale omstandigheden in je mond en over de manier waarop je medische/gezondheidsomstandigheden van invloed zijn op je tanden of mondgezondheid. Bijvoorbeeld kankerbehandelingen, zwangerschap, hartziekten, diabetes, tandheelkundige apparatuur (kunstgebit, beugel) kunnen allemaal van invloed zijn op je mondgezondheid en kunnen een verandering in de verzorging van je mond en/of gebit noodzakelijk maken. Vertel je tandarts of je een verandering hebt meegemaakt in je algemene gezondheid of in de medicijnen die je neemt sinds je laatste bezoek aan de tandarts.

2. ONTWIKKEL EEN DAGELIJKSE MONDVERZORGING

Ontwikkel op basis van gesprekken met je mondverzorger over gezondheidsaandoeningen die je hebt, een dagelijkse mondverzorgingsroutine die gemakkelijk te volgen is. Mensen met speciale aandoeningen, zoals zwangerschap en diabetes, kunnen bijvoorbeeld extra instructies en misschien behandelingen nodig hebben om hun mond gezond te houden. Zorg ervoor dat je de extra zorg en/of behandeling die nodig is begrijpt, zet je in voor de extra taken en verwerk ze in je dagelijkse gezondheidsroutine.

3. GEBRUIK FLUORIDE

Kinderen en volwassenen hebben baat bij het gebruik van fluoride. Fluoride versterkt de ontwikkeling van het gebit bij kinderen en voorkomt tandbederf bij zowel kinderen als volwassenen. Tandpasta’s en mondspoelingen bevatten fluoride. Het fluoridegehalte in leidingwater kan zonder suppletie niet hoog genoeg zijn om tandbederf te voorkomen. Neem contact op met je waterleidingbedrijf om het niveau voor je gebied te bepalen. Praat met je tandarts over je fluoridebehoefte. Vraag of fluoride-supplementen of een sterker, op recept verkrijgbaar fluorideproduct voor jou nodig is.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden