Maximaal vitaal

De werking van familieopstellingen

De werking van familieopstellingen

Geplaatst op

Familieopstelling is een krachtige methode om je te helpen moeilijke situaties te herkennen, zowel in je familie van herkomst als in je huidige familie of relatie. Oplossingsgerichte therapieën zorgen voor begrip, gevolgd door een diepe ontspanning die de liefde weer tussen de leden van het familiesysteem laat stromen.

Wie was de initiator van familieopstellingen?

Systemische gezinstherapie werd voor het eerst ontwikkeld door de Duitse therapeut Bert Hellinger. In deze therapeutische benadering beschouwen we het individu als onderdeel van een groter geheel – een familiesysteem – in plaats van als een aparte entiteit. Zijn individuele gedrag, gevoelens en attitudes moeten worden begrepen in de context van deze grotere groep. Net als in elk ander systeem zijn onuitgesproken wetten die gelden binnen het familiegedrag waarvan wij als familieleden ons grotendeels niet bewust zijn. Lijden ontstaat meestal bij een familielid wanneer een of meer leden van het systeem onbewust deze wetten overtreden.

Hoe werkt een familieopstelling?

De manier waarop we deze verborgen, familiedynamiek aan het licht brengen, is om de cliënt de hulp van andere groepsdeelnemers te laten gebruiken om een opstelling van zijn of haar familie te creëren. De deelnemers, die leden van de familie van die persoon vertegenwoordigen, staan in de ruimte ten opzichte van elkaar in relatie tot het gevoel van de cliënt op dat moment. Op deze manier creëren we een levend model van hun oorspronkelijke familie. Wat we hebben gevonden is dat de gevoelens en gedachten van de mensen die familieleden vertegenwoordigen erg lijken op die van de eigenlijke familieleden. Er ontstaat natuurlijk een energieveld dat de bewegingen van de vertegenwoordigers begeleidt en hen toegang geeft tot alle essentiële informatie van het systeemveld. Dergelijke opstellingen worden meestal uitgevoerd met een groep mensen, waarbij de leden van de groep de rol van vertegenwoordiger spelen. Het werkt echter ook in individuele sessies waar kussens of andere symbolen kunnen worden gebruikt om de posities van familieleden weer te geven.

Voor wie zijn familieopstellingen?

Maar voor wie zijn familieopstellingen geschikt? In principe zijn familieopstellingen geschikt voor iedereen die regelmatig in verstrikking zit met naaste relaties zoals in de familie en het gezin. Genezende bewegingen worden ondersteund door de interventies van de therapeut, die vermiste of uitgesloten familieleden binnenbrengt, nieuwe en bewustere gedragingen suggereert en genezende zinnen vindt die de familieleden tegen elkaar kunnen zeggen. Eindelijk is er een nieuwe, meer natuurlijke en helende balans voor het hele systeem te vinden, waar de liefde tussen de leden weer op een nieuwe en meer bewuste manier kan stromen.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden