Maximaal vitaal

Hoe werkt het eigen risico op de zorgverzekering 2021?

Hoe werkt het eigen risico op de zorgverzekering 2021?

Geplaatst op

De zorg is natuurlijk één van de fundamenten van onze rechtstaat. Het is belangrijk om goede zorg te kunnen verlenen, maar natuurlijk kost het verlenen van goede zorg een hoop geld. Om die reden moeten we daar als bevolking gezamenlijk aan bijdragen en moet iedereen verplicht een zorgverzekering afsluiten. Maar er verandert heel veel als het gaat om de 2021 zorgverzekering. Hoe gaat het eigen risico werken in 2021, vragen veel mensen zich af. In dit artikel geven we antwoord op die vraag.

Eigen risico blijft hetzelfde

Laten we allereerst een belangrijk feitje geven: er is namelijk besloten dat het eigen risico hetzelfde blijft in 2021. Het eigen risico is het bedrag wat jij moet betalen, voordat je aanspraak kunt maken op de verzekering. In 2020 was dit een bedrag van €385 en dit zal ook zo blijven in 2021. Er zijn echter uitzonderingen op het eigen risico. Zo hoef je bijvoorbeeld geen eigen risico te betalen wanneer je naar de huisarts gaat. Daarnaast zijn er nog meer uitzonderingsgevallen. Daarbij kun je denken aan de wijkverpleging, tandheelkundige zorg (voor mensen onder de 18), kraamzorg en nog een paar zaken. Ook in 2021 is het zo dat je het eigen risico niet hoeft in te zetten als het gaat om deze medische zorg.

Eigen risico verhogen

Natuurlijk heb je in 2021 ook weer het recht om je eigen risico te verhogen. Dit is een recht waar veel mensen helaas geen gebruik van maken, terwijl dat eigenlijk wel heel handig zou zijn. Wanneer jij bijvoorbeeld weet dat je vrijwel nooit ziek bent, dan kun je bijvoorbeeld je eigen risico vermogen. Mocht je dan iets krijgen, dan moet je wel meer betalen, maar als voordeel heeft het dat je maandelijks ook veel minder premie moet betalen. Dat is natuurlijk een belangrijk voordeel waar je dan van kunt genieten. Het is wel goed om dan in te schatten in hoeverre jij denkt dat je dit eigen risico gaat opmaken, ja of nee.

Aanvullende verzekeringen

Elk jaar kun je weer kiezen of je veranderingen wil in je aanvullende verzekeringen. Het is goed om hier even naar te kijken, want veel mensen letten er niet op en gaan gewoon jaarlijks door met de huidige zorgverzekering die ze hebben. Dit terwijl er vaak veel zaken zijn waar ze maandelijks op kunnen besparen, omdat ze toch niet gebruikmaken van die aanvullende verzekering. Daarbij kun je bijvoorbeeld denken aan fysiotherapie of een tandartsverzekering. Kijk eens goed wat je nodig hebt en wat niet, want soms kun jij je premie wel verlagen met een bedrag van meer dan 20 euro per maand. En dat is natuurlijk geen misselijk bedrag!

Gerelateerde berichten

Kan ik een uitvaartverzekering afsluiten als ik corona heb of heb gehad?

We zitten in een heftige tijd. Onze wereld is honderdtachtig graden gedraaid. Door het Corona-virus, Covid-19, zijn we in een onverwachte situatie...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden