Maximaal vitaal

Pijnlijke verstandskiezen: 7 tips

Pijnlijke verstandskiezen: 7 tips

Geplaatst op

In overleg met de tandarts besluiten veel mensen om hun verstandskiezen te laten verwijderen. Meestal omdat ze pijnlijk zijn of juist preventief; om ontstekingen te voorkomen. Heb je al last van pijnlijke verstandskiezen, maar duurt het nog even voordat deze verwijderd worden? Maak gebruik van onderstaande tips tegen pijn, zwelling en ontsteking.

1.       Verdoven met Ibuprofen

Ibuprofen kun je eenvoudig bij de drogisterij halen. Let hierbij goed op de aanbevolen hoeveelheid die op de verpakking vermeld staat of vraag in de drogist om hulp.

Naast dat dit medicijn de pijn verminderd, is het ook nog eens ontstekingsremmend. Het draagt hierdoor ook bij aan het herstel van het omliggende tandvlees.

2.       Spoelen met zout water

Het meermaals per dag spoelen van de mond met zout water kan helpen om de pijn te verminderen. Het zoute water heeft daarnaast ook een natuurlijk desinfecterend effect. Het spoelen hiermee kan de hoeveel bacteriën in de mond helpen verminderen.

3.       Koelen met ijs

Een ijs-pack uit de vriezer kan je in een theedoek/handdoek vouwen en voor circa 15 minuten tegen de kaak aanhouden, hierna kun je het best weer 15 minuten wachten voordat je dit herhaald.

De kou heeft een positief effect op de ontstekingen en kan de pijn verlichten. Pas hierbij op dat je het ijspakket niet de hard of lang tegen het gezicht aandrukt. Dit kan brandplekken veroorzaken.

4.       Kruidnagel of kruidnagelolie

Uit onderzoek is gebleken dat kruidnagel een (plaatselijk) pijnverdovend effect heeft, wat ideaal is bij kiespijn. Mocht je dit willen proberen, dan kun je aan de slag gaan met kruidnagel of kruidnagelolie.

Plaats de kruidnagel op de verstandskies die pijn doet en bijt langzaam met je tanden op elkaar. Doe dit in één keer, kauw er niet op. Laat het stuk kruidnagel zitten tot de pijn langzaamaan minder wordt en gooi het stuk kruidnagel weg.

Maak je gebruik van olie? Doe dit op een watje en vorm een balletje van het watje. Hierbij geldt ook dat je langzaam dicht moet bijten op het watje, zonder te kauwen. Gooi het balletje weg als de pijn afneemt. Let op: ben je allergisch voor kruidnagelolie, dan moet je dit uiteraard niet doen. Ook kan het overmatig gebruik van kruidnagelolie giftig zijn.

5.       Uien

Het gebruik van uien is ontstekingsremmend en helpt tegen de zwelling, maar is niet pijnstillend. Door de antimicrobiële eigenschappen van uien zijn deze ideaal bij mondinfecties en tandvleesontstekingen.

Maak gebruik van een klein deel van de ui, bijvoorbeeld wanneer je gaat koken (dan kun je de rest in het gerecht verwerken). Kauw op dit stuk ui in het deel van de mond wat gevoelig is, het sap van de ui loopt eruit en komt in het pijnlijke deel op het tandvlees terecht. Hier is het effectief bij het bestrijden van bacteriën. Gooi het deel waarop je gekauwd hebt weg.

6.       Theezakjes

De tannines in theezakjes hebben een antibacteriële, ontstekingsremmende en verdovende eigenschap. Het gebruik hiervan is ook heel eenvoudig. Zet een pot/kop thee en haal het theezakje er uit. Laat het theezakje vervolgens volledig afkoelen. Gebruik een volledig afgekoeld theezakje wat niet blootgesteld is aan suiker, melk of room. Plaatse deze in de mond waar het pijn doet en laat deze enkele minuten zitten.

7.       Verdovende gel

Vraag de tandarts of mondhygiënist om een verdovende gel. Deze kunnen ze rond pijnlijke verstandskiezen aanbrengen waardoor de pijn tijdelijk weg is.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden