Maximaal vitaal

Tekort aan tandartsen in Nederland groeit

Tekort aan tandartsen in Nederland groeit

Geplaatst op

Hoogleraar Albert Feilzer luidde onlangs de noodklok; er worden te weinig tandartsen opgeleid om het tekort aan tandartsen in de nabije toekomst op te lossen. Op dit moment is de mondzorg nog relatief goed beschikbaar voor bijna alle Nederlanders, maar ieder jaar wordt er bij steeds meer praktijken een patiëntenstop verwacht.

 

Jaarlijkse aanwas van specialisten

Jaarlijks worden er zo’n 260 tandartsen opgeleid, terwijl dit er bijna 400 zouden moeten zijn. Dit betekent dat er jaarlijks circa 140 tandartsen te weinig worden opgeleid, hierdoor zal het tekort de komende jaren alleen maar stijgen. Steeds meer tandartsen stellen hun pensioen ook uit om hun patiënten niet teleur te hoeven stellen.

 

Tandartsen in Amsterdam

Amsterdam telt bijna op dit moment bijna 860.000 inwoners en dit aantal zal de komende jaren nog verder stijgen. Dit terwijl we er maar circa 620 tandartsen werkzaam zijn in deze grote stad. Dit is circa één tandarts op 1.400 inwoners.

Een anonieme Amsterdamse praktijkhouder zegt hier het volgende over: ‘We krijgen iedere maand tientallen verzoeken tot inschrijving, maar we kunnen geen patiënten meer aannemen. We hebben eerst extra specialisten nodig, anders loopt de wachttijd voor de huidige patiënten steeds verder op.’

Een van de tandartsen die op dit moment nog wel patiënten aanneemt is Tandartspraktijk de ZuidAs (in Amsterdam). Mocht je nog een tandarts zoeken, dan kun je hier op dit moment nog terecht. Zorg dat je er snel bij bent.

Tandartsen in Utrecht

In de stad Utrecht is dit jaar de 350.000ste inwoner verwelkomt, wat natuurlijk een feestje waard is. Hoewel er in deze stad minder mensen wonen, zijn er ook aanzienlijk minder tandartsen werkzaam. In Utrecht vinden we maar circa 190 tandartsen, dit is circa 1 tandarts op 1.800 inwoners.

Net als in de rest van de randstad groeit de bevolking in Utrecht zeer snel, dit zorgt er ook voor dat het aantal benodigde tandartsen ook snel toeneemt. In Utrecht kun je op dit moment o.a. terecht bij Tandartspraktijk AVT Kliniek.

Tandartsen in Groningen

De stad Groningen ligt niet in de Randstad en de bevolking groeit hier ook minder snel dan in bijvoorbeeld Amsterdam en Utrecht. Toch wonen er in de stad Groningen sinds 2018 al meer dan 202.000 mensen. Met slechts circa 120 tandartsen, is er 1 tandarts op circa 1.700 inwoners. Ook hier dreigt een tekort te ontstaan, al minder snel dan in Utrecht.

Ook in de stad Groningen hebben we een tandarts gevonden die nog patiënten aanneemt, namelijk Tandartspraktijk Studentist Groningen. Deze tandartspraktijk is actief in het opleiden van de nieuwe generatie tandartsen, hierdoor hoef je ook niet bang te zijn dat je tandarts binnenkort met pensioen gaat.

Tip: tijdig inschrijven

Hierbij nog een korte tip: vanwege het groeiende tekort is het verstandig om je tijdig in te schrijven bij een tandarts. Ga of wil je binnenkort verhuizen, benader vooraf enkele tandartsen om te kijken welke er nog ruimte heeft. Mocht je ooit een keer met spoed naar de tandarts moeten, dan heb je in ieder geval een praktijk waar je terecht kunt.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden