Maximaal vitaal

Tips voor als je bang bent voor de tandarts

Tips voor als je bang bent voor de tandarts

Geplaatst op

Ben je bang voor de tandarts? Dan ben je niet alleen. Terwijl zeer weinig mensen uitkijken naar een plaats in de stoel van de tandarts, hebben sommigen een angst die zo verlammend is dat het hen verhindert de tandheelkundige zorg te krijgen die ze nodig hebben. Zonder de juiste preventieve reinigingsmiddelen, ontwikkelen ze uiteindelijk ernstige problemen die leiden tot pijn of verloren tanden. Gelukkig zijn er verschillende opties om met een angst voor de tandarts om te gaan, zodat je de nodige zorg voor je mond kunt krijgen.

Waarom zijn sommige mensen bang voor de tandarts?

Hoewel er verschillende redenen zijn waarom iemand bang kan zijn voor de tandarts, zul je meestal vier veelvoorkomende oorzaken voor de angst vinden.

  • Ervaring uit het verleden: De meeste patiënten ontwikkelen angst voor de tandarts vanwege een slechte ervaring in het verleden. Als patiënten een eerdere behandeling hebben gehad die complicaties had of pijnlijk was, kunnen ze zich zorgen gaan maken dat alle bezoeken zo zullen zijn en zullen ze besluiten om niet meer naar de tandarts te gaan.
  • Pijn: Niemand wil lichamelijke pijn ervaren. Sommige patiënten maken zich misschien zorgen dat een reis naar de tandarts, met alle ongebruikelijke en scherpe hulpmiddelen, kan leiden tot pijn.
  • Gebrek aan controle: Andere patiënten ontwikkelen tandheelkundige angsten door het gebrek aan controle dat ze voelen als ze in de stoel van de tandarts liggen. Het hebben van een mondhygiënist of tandarts die zijn mond onderzoekt, zou deze angst wel eens ruimschoots kunnen wegnemen.

Wees eerlijk over je angst voor de tandarts

De eerste stap in het omgaan met angst voor de tandarts is eerlijk zijn tegenover jezelf en de  tandarts over je angst. Tandartsen begrijpen dat deze angsten reëel zijn, en ze zullen je angsten niet van tafel vegen of beoordelen. In plaats daarvan werken ze samen met jou aan een plan dat je zal helpen om je meer ontspannen te voelen tijdens de afspraak. Gelukkig heb je verschillende opties die je kunt proberen.

Breng een afleiding

Afleiding is vaak een goede manier om je aandacht af te leiden van de procedure. Sommige tandartsen hebben televisies in de behandelkamer zodat patiënten iets als afleiding kunnen zien.

Laat iemand met je meekomen

Het hebben van een goede vriend of familielid die geen angst heeft voor het zien van de tandarts kan vaak wat extra comfort en ondersteuning bieden om je te helpen bij je afspraken. Als het mogelijk is, kijk dan of een vriend of familielid je gezelschap kan houden tijdens de afspraak

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden