Maximaal vitaal

De mogelijke oorzaak van spraakproblemen

De mogelijke oorzaak van spraakproblemen

Geplaatst op

Praten, het vermogen om onze gedachten en behoeften met anderen te delen,  is iets wat we als vanzelfsprekend beschouwen. Maar wat als je de woorden er plotseling niet uit kunt krijgen, of ze niet op je gebruikelijke manier kunt zeggen? Spraakproblemen kunnen de volgende oorzaken hebben:

Vermoeidheid of spanning

Gewoon vermoeid zijn kan het moeilijk maken om de juiste woorden te bedenken. En als je je zorgen maakt dat je door anderen wordt beoordeeld of je je beschaamd voelt, kun je bevriezen of het moeilijk vinden om te praten. Angst kan leiden tot een droge mond, het struikelen over je woorden en meer problemen die het spreken in de weg kunnen staan. Het is normaal om zenuwachtig te zijn. Door de oorzaak van je zenuwen te tackelen, kunnen je de woorden weer op gang brengen. Betere zelfzorg, therapie en steungroepen kunnen helpen wanneer jij je opgewonden of ontmoedigd voelt. Afhankelijk van de situatie kan je arts ook medicijnen voorschrijven.

Alcohol

Het is algemeen bekend dat alcohol spraakgebrek veroorzaakt omdat het de communicatie tussen de hersenen en het lichaam vertraagt. Je lever kan slechts een beetje alcohol tegelijk afbreken, waardoor de rest in je bloedbaan achterblijft. Hoe meer je drinkt, hoe intenser de effecten en hoe langer ze duren.

Een beroerte

Problemen met spreken, samen met een verdoofd of hangend gezicht en een zwak gevoel in een arm, zijn de drie belangrijkste tekenen van een beroerte. Wanneer de zuurstoftoevoer naar je hersenen is afgesneden door een bloedstolsel, kan het zijn dat je niet of moeilijk te verstaan bent, of helemaal niet kunt praten. Permanente taalproblemen, afasie genoemd, zijn vaak het gevolg van een beroerte.

Migraine

Een ernstige migrainehoofdpijn kan invloed hebben op je vermogen om te spreken. Migraine staat erom bekend dat het zeer pijnlijk is en soms ook tot zintuiglijke veranderingen leidt. Een vierde van de mensen met migraine zegt dat ze een moment meemaken, waarin ze flikkerende lichten of blinde vlekken zien. Andere symptomen die je zou kunnen hebben bij zo’n moment zijn gevoelloosheid, duizeligheid, verwarring of moeite met praten. Je kunt deze symptomen zelfs voelen zonder pijnlijke hoofdpijn. De exacte oorzaken van migraine zijn niet helemaal duidelijk, maar sommige kunnen worden voorkomen door uw dieet en levensstijl in de gaten te houden, medicijnen op recept te gebruiken en bepaalde vitaminen in te nemen.

MS

Multiple sclerose (MS) is een ziekte die de manier waarop de hersenen informatie versturen verandert. Mensen met MS kunnen spraakproblemen hebben die variëren van mild tot ernstig. Een veelvoorkomend patroon bij MS is het spraakpatroon. Het ritme van hoe je praat heeft extra lange pauzes tussen woorden en lettergrepen. Zwakke spieren en problemen bij het coördineren van de spieren in je mond en wangen kunnen het voor iemand met MS ook moeilijk maken om woorden te formuleren.

Geneesmiddelen

Diverse medicijnen en supplement kunnen je stem beïnvloeden door het slijm uit te drogen dat je stembanden beschermt. Ze kunnen ook je bloed verdunnen, wat betekent dat je stembanden gemakkelijker te verwonden zijn. Ze kunnen ervoor zorgen dat je lichaam vocht vasthoudt, wat je stembanden vergroot en je hees kan maken. Sommige narcotica en kalmerende middelen kunnen de spraak vertragen of het moeilijk maken om je mondspieren onder controle te houden. Als je net bent begonnen met het innemen van een nieuw geneesmiddel, controleer dan het etiket, de bijsluiter of vraag je apotheker of dat verband kan houden met je spraakproblemen.

Mocht je het gevoel hebben dat je professionele hulp nodig hebt voor je spraakgebrek, kun je voor logopedie Deventer, Utrecht, Amsterdam, Groningen of vele andere plaatsen in Nederland bezoeken. Diverse logopedistes helpen je graag om weer als vanouds te kunnen praten.

Gerelateerde berichten

Hoe voorkom je sportblessures?

Veel Nederlanders krijgen jaarlijks met een sportblessure te maken. Veel van deze blessures zijn echter te voorkomen. In deze blog geven we je daar...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden