Maximaal vitaal

Hoe voorkom je sportblessures?

Hoe voorkom je sportblessures?

Geplaatst op

Veel Nederlanders krijgen jaarlijks met een sportblessure te maken. Veel van deze blessures zijn echter te voorkomen. In deze blog geven we je daar enkele tips voor.

Nazorg bij een blessure

Wat doe je als je een blessure tijdens het sporten hebt opgelopen? Dan kun je het beste een arts raadplegen als het een flinke blessure betreft. Het is mogelijk dat er specialistische behandelingen nodig zijn. Vaak gaan lichte blessures met voldoende rust over. Een fysiotherapeut is vaak ook een optie. Soms heb je een hulpmiddel nodig om sneller te herstellen, bijvoorbeeld een kniebrace.

Voorkomen is beter dan genezen

Nooit een blessure, dat willen we allemaal wel. Natuurlijk kun je nooit voor de volle 100% voorkomen, dat je tijdens het sporten een blessure krijgt. Maar met deze tips wordt de kans wel veel kleiner.

Opwarmen en afkoelen

Voordat je gaat joggen of een andere sport beoefenen, is het slim om eerst op te warmen. Rek eerst je spieren op. De manier hoe je dit het beste kunt doen hangt een beetje van je bouw af. Het beste is om met een expert op het gebied van sport te kijken welke manier het beste bij jou past. Na het rekken en strekken (meestal is de methode die je tijdens gym op school geleerd hebt goed genoeg) ga je in een wandeltempo beginnen. Als je gaat joggen kun je dit rustig opvoeren. Zeker als je net begint is het goed om je voor te bereiden.

Zachte ondergrond

Een sport beoefenen gaat beter op een zachte ondergrond. Deze absorbeert namelijk meer de schokken, asfalt daarentegen doet dat niet. Dit absorberen voorkomt sportblessures.

Goede sportschoenen

Als je goed wilt sporten en blessures voorkomen, dan zijn goede sportschoenen belangrijk. Het maakt dan niet zoveel uit welke sport je doet. Behalve natuurlijk als je een fanatiek schaker bent, dan heb je meer aan ontspannende kop thee en elleboog beschermers. Sporten als joggen, voetbal of korfbal vragen om goede schoenen.

Train onder begeleiding

Een expert in de sport die jij beoefent kent de valkuilen. Hij of zij kan je helpen de juiste training te doen en op de beste manier. Ook zal deze specialist je aanraden om voldoende te rusten. Het instellen van machines waarmee je traint kan soms ook een hele puzzel zijn. Over de instellingen kan de sportexpert je ook informeren.

Afsluiten van de training

Het afsluiten van de training noemen we vaak een cooling-down. Dit is het moment dat de spieren tot rust komen, afvalstoffen afgevoerd worden en er weer nieuwe energie naar je spieren gaat. Een goede cooling-down zorgt ervoor dat je sneller herstelt en minder spierpijn hebt de volgende dagen. Een cooling-down kan een lichte beweging zijn, bijvoorbeeld rustig fietsen.

Stop op tijd

Als je merkt dat je tijdens een training spierpijn krijgt, dan is het slim om te stoppen. Ook een periode van rust is niet erg. Stop je twee weken, dan win je een trainingstijd zonder sportblessures.

Gerelateerde berichten

De mogelijke oorzaak van spraakproblemen

Praten, het vermogen om onze gedachten en behoeften met anderen te delen,  is iets wat we als vanzelfsprekend beschouwen. Maar wat als je de woorden...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden